AZ SZFP-IR RÉGI VÁLTOZATÁBA VALÓ BELÉPÉSHEZ KATTINTSON A KÉPRE
 
  Kinyomtatom.  
 

Gyakran feltett kérdések

Közbeszerzési kérdések

A Program megvalósítása érdekében központosított közbeszerzési eljárás került lefolytatásra. A közbeszerzési eljárás ajánlatkérője az Oktatási Minisztérium volt, amelyet a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság bonyolított le. A központosított közbeszerzési eljárás megindítására 2005. őszén került sor, amely 2006. március 10-én a keretszerződés aláírásával zárult le.
Az eljárás nyertes pályázója, a "Caminus" Zrt. által vezetett konzorcium lett, melynek eredményeképpen a jogosult intézményfenntartók a beruházási összeg nagyságától függetlenül úgy köthetnek szerződést intézményeik világítás, illetve fűtéskorszerűsítésére a konzorciummal, hogy nem kell egyedileg közbeszerzési eljárást lefolytatniuk.

A Szemünk Fénye Programhoz csatlakozó fenntartók kizárólag a "Caminus" Zrt. - Otp Bank Nyrt. - GE Hungary Zrt.- Viessmann Kft. - Rátherm Kft. alkotta konzorciummal köthetnek közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül megállapodást a világítási-, és fűtési rendszereik megújítására - amennyiben a beszerzésre egyébként a közbeszerzési törvény előírásait kellene alkalmazni.

Jogi háttér

A Szemünk Fénye Program jogi hátterét a 190/2005. (IX. 17.) Kormányrendelet teremtette meg.

 

Finanszírozás

A Program megvalósítása un. "ESCO" finanszírozással történik, az intézményfenntartók a korszerűsített berendezéseket a "Caminus" Zrt.-től. bérlik, azaz a beruházás értékét nem egy összegben, hanem bérleti díj formájában, részben vagy egészében a keletkező energia megtakarításból fizetik vissza.
Futamidő 3 és 15 év között választható. A bérleti időszak lejártakor a berendezések - amortizációjuk figyelembevételével - jelképes összeg ellenében a fenntartók tulajdonába kerülhetnek.

A program finanszírozási hátterét adó projekt öt évre 50 milliárd forint (évente 10 milliárd forint) hitelkerettel számol. A hitelt az OTP Bank Nyrt. nyújtja a "CAMINUS" Zrt. részére, a Világbank Csoporthoz tartozó International Finance Corporation (IFC) garanciavállalása mellett.

Informatikai tudnivalók

_Fenntartói segédlet_